Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació musical
Direcció: JORDI SAVALL

El projecte de les Acadèmies de Formació Professional, de Recerca i d’Interpretació Musical de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga són unes jornades d’una setmana de treball intensiu d’un equip de professors adreçades a joves cantants professionals per aprofundir en les tècniques d’estudi, recerca i Interpretació de música històrica sota el mestratge i direcció de Jordi Savall.

Aquest projecte es basa en la pròpia experiència assolida per Jordi Savall i Montserrat Figueras durant anys d’activitats pedagògiques des del 1990 fins al 2006: 26 anys del Curs de Música Antiga de Catalunya (a Poblet, a la Seu d’Urgell i a Sant Feliu de Guíxols). L’Acadèmia de la Fundació CIMA és una iniciativa pedagògica que s’inspira en experiències similars que s’han fet a Europa i a Amèrica del Nord i que han tingut una gran incidència en la recuperació del patrimoni musical dels seus llocs d’origen.

La particularitat de la nostra Acadèmia és que desenvolupa un projecte musical que s’emmarca dins una temporada estable de concerts. En l’Acadèmia, els professors són docents i músics dels diferents conjunts dirigits per Jordi Savall com La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations i la preparació del cor va a càrrec de Lluís Vilamajó. Actualment les acadèmies tenen el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Banc Sabadell.

 Objectius

L’Acadèmia de Formació Professional, de Recerca i d’Interpretació musical cerca acomplir els següents objectius:

  • Donar oportunitat a joves músics professionals (menors de 33 anys) de millorar la seva formació en la interpretació de la música històrica amb Jordi Savall.
  • Transmetre i ensenyar noves tècniques d’interpretació sobre la veu, el cant, el treball orquestral, l’estil, la declamació, l’articulació, la dinàmica, la frase i l’ornamentació musicals a les noves generacions de músics.
  • Proposar camins per l’expressió de la bellesa i l’emoció musicals a través de tècniques interpretatives amb rigor històric.
  • Crear sinèrgies entre els joves músics professionals i els docents i músics de prestigi que imparteixen les sessions.
  • Fa participar els joves músics en el cor o l’orquestra dels conjunts musicals de prestigi de Jordi Savall com La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations en el concert del programa objecte d’estudi, i en la gira internacional que se’n deriva.
  • Ajudar els joves músics en la seva promoció professional i consolidar les seves incipients carreres musicals amb noves contractacions o l’adquisició d’agents de representació.
  • Complementar amb aquesta experiència pedagògica i interpretativa el currículum dels joves professionals que els permet una projecció internacional a partir de les actuacions previstes amb els conjunts de Jordi Savall.
  • Afavorir la mobilitat de músics i docents de diferents parts del món, i permetre, així doncs, la transnacionalitat dels conjunts musicals.
  • Promocionar el patrimoni musical del Renaixement, del Barroc i del Classicisme, així com la mobilitat de productes artístics presentats davant de públics molt diversos en sales de concert i espais històrics d’arreu del món.

ACADÈMIES 

X Acadèmia (2017) LES ENSALADES de Mateu Fletxa – Jove Capella Reial de Catalunya

El conjunt de la X Acadèmia el conformaran un grup de 16 joves músics professionals (d’entre 18 i 30 anys) que seran seleccionats a través d’una convocatòria oberta a tothom que compleixi els requisits. Els 16 seleccionats formaran part la primera producció de la Jove Capella Reial de Catalunya dirigida pel tenor Lluís Vilamajó i el mateix Jordi Savall que es durà a terme amb el programa de Les Ensalades de Mateu Fletxa, i amb obres de Francisco Correa de Arauxo, Sebastian Aguilera de Heredia i Bartomeu Càrceres. Al mateix temps, també participaran 4 joves solistes que han participat anteriorment de les nostres Acadèmies i també en alguna producció de La Capella Reial de Catalunya. El treball pedagògic d’aquests 20 joves cantants, alumnes de l’acadèmia i solistes, es durà a terme del 21 al 26 d’octubre de 2017 a Barcelona i culminarà amb un concert el 27 d’octubre al Gran Teatre del Liceu amb La Jove Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI.

IX Acadèmia (2016) HEINRICH ISAAC. L’Esclat del Renaixement humanística les corts de Borgonya, de Maximilià I & de Lorenzo de Mèdici  (1450-1517)

Heinrich Isaac ens ha llegat una de les obres més importants del seu temps. L’Acadèmia vocal va comptar amb la participació de 8 joves músics professionals que han participat en les acadèmies precedents. Els seleccionats han participat a les sessions formatives i classes magistrals de Lluís Vilamajó i Jordi Savall, juntament amb 8 solistes i 17 instrumentistes. Aquest treball va culminar amb un concert al Saló del Tinell del Museu d’Història de Barcelona el 22 de desembre de 2016. El concert es va enregistrar i editar en CD.

VIII Acadèmia (2016) HENRY PURCELL: THE FAIRY QUEEN (William Shakespeare – El Somni d’una nit d’estiu)

L’any 2016 també es va dur a terme la VIII Acadèmia. Un homenatge a William Shakespeare en ocasió del 400è aniversari de la seva mort, amb la versió de La reina de les fades de Herny Purcell, una obra inspirada en el Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare.  L’Acadèmia vocal va comptar amb la participació de 7 joves músics professionals que han participat en les acadèmies precedents. Les jornades s’han dut a terme sota la direcció de Lluís Vilamajó i de Jordi Savall, juntament amb els solistes de La Capella Reial de Catalunya i els instrumentistes de Le Concert des Nations, i ha culminat amb un concert a la Sala Pau Casals de L’Auditori el dia 7 de juny de 2016.

VII Acadèmia (2015) DIXIT DOMINUS Vivaldi, Mozart & Haendel

En aquest cas, l’Acadèmia ha comptat amb la participació de 15 joves músics professionals que han participat en les classes magistrals i les sessions pedagògiques a càrrec de Lluís Vilamajó i Jordi Savall. El treball ha culminat amb tres concerts: el 31 de maig a Vic (L’Atlàntida): l’1 de juny a Barcelona (L’Auditori) i el 2 de juny a París (La Cité de la Musique). El concert es va enregistrar i editar en CD.

VI Acadèmia (2015) PASSIÓ SEGONS SANT MATEU de J.S. Bach

El 2015, la VI Acadèmia es va centrar en el programa de la Passió segons Sant Mateu de J. S. Bach del 9 al 13 de març de 2015 a l’Esmuc i ha culminat amb un concert el dia 14 de març a Lleida i el 15 de març al Palau de la Música Catalana.

IV Acadèmia (2014) Die Israeliten in der Wüste i el Magnificat en Re major de C. Ph. E. Bach 

Durant la temporada 2013-2014 la Fundació CIMA va convocar la IV Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació per treballar l’Oratori Die Israeliten in der Wüste i el Magnificat en Re major de C. Ph. E. Bach (1714-1788), en ocasió de la celebració del tricentenari del seu naixement. L’Acadèmia va culminar en un concert a L’Auditori de Barcelona el dia 7 de maig de 2014 i a La Cité de la Musique de París el dia 14 de maig de 2014.

III Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació musical 2013

Durant la temporada 2012-2013, La Capella Reial de Catalunya va celebrar el 25è aniversari de la seva fundació el 1987 per Jordi Savall i Montserrat Figueras. En el marc d’aquesta celebració, la Fundació CIMA va convocar la III Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació on 23 joves cantants professionals van ser seleccionats per treballar a fons el programa del Magnificat de Johann Sebastian Bach (1685-1750) i d’Antonio Vivaldi (1678-1741), així com el Jubilate Deo de Jean Baptiste Lully (1632-1687) i Georg Friedrich Händel (1685-1759). Aquest programa va ser interpretat a L’Auditori de Barcelona i al Palais Royal de Versalles.

II Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació musical 2010-2011

Durant la temporada 2010-2011, es va organitzar la II Acadèmia de Formació Professional basada en el repertori instrumental francès de l’Orquestra de Lluís XV amb quatre Suites per Orquestra de Jean-Philippe Rameau (1683-1764), extretes d’algunes de les seves òperes. Aquest programa va ser interpretat per 22 joves músics professionals seleccionats amb la col·laboració d’alguns professors de Le Concert des Nations i docents de l’Escola Superior de Música de Catalunya. El programa de treball de l’Acadèmia va culminar en concerts a Barcelona (Saló del Tinell), Rotterdam (Concertgebouw), Colònia (Koelner Philharmonie), Eindhoven (Muziekcentrum Frits Philipps), Metz (L’Arsenal), París (La Salle Pleyel), Versalles (L’Opéra de Versailles) i Luxemburg (La Philarmonie). El programa també va ser enregistrat i editat pel segell Alia Vox (2011) i l’edició va obtenir el reconeixement de l’International Classical Music Awards (ICMA 2012) en la categoria “Baroque Instrumental”.

I Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació musical 2010

La I Acadèmia de Formació professional, de Recerca i d’Interpretació musical es va dur a terme durant la temporada 2010-2011. Després d’una llarga experiència de cursos d’estiu especialitzats, la Fundació CIMA va reprendre l’activitat pedagògica amb la proposta de la I Acadèmia amb el projecte de la Missa en Si menor de Johann Sebastian Bach (1685-1750). Per a la seva interpretació es van seleccionar, a partir d’una convocatòria pública tant nacional com internacional, 27 joves cantants professionals provinents de diversos països que es van afegir als membres de La Capella Reial de Catalunya i al grup orquestral Le Concert des Nations. L’Acadèmia es va presentar en versió concert el 2010 a l’Auditori de Barcelona i a l’Auditorio de Madrid, i posteriorment va continuar treballant el 2011 a l’Abadia de Fontfroide de França (concert enregistrat i editat en DVD i CD per Alia Vox el 2013) i al Festival Styriarte de Graz a Àustria. L’acadèmia va gaudir de l’esponsorització de les Fondations Edmond de Rothschild.

 

Cookies policy

This site uses cookies of his own and third parties to provide a better navigation. To navigate you agree to our use of cookies (cookies).
The user can prevent the generation of cookies (cookies) and remove them through your browser options.
Block cookies (cookies) may imply that some of the services and options of this website may not function properly.

ACEPTAR
Aviso de cookies