ACADÈMIA BEETHOVEN -OCTUBRE 2020

Del 6 al 12 d’octubre, Jordi Savall i Le Concert des Nations duran a terme la darrera “Acadèmia Beethoven 250” amb  un treball d’investigació i d’interpretació amb criteris històrics sobre les simfonies 8 i 9 de Beethoven.

La Fundació Centre Internacional de Música Antiga té el plaer d’anunciar que, malgrat totes les enormes dificultats internacionals causades per les normes i restriccions de la pandèmia, la nostra orquestra Le Concert des Nations viatja el dia 6 a Polònia per dur a terme l’última Acadèmia Beethoven 250, en la qual s’estudiaran, s’enregistraran i s’interpretaran a Wroclaw (9.10) i Cracòvia (13.10), les simfonies 8ª i 9ª d’aquest compositor. D’aquesta manera culmina el projecte de la integral de les 9 simfonies de Beethoven que es va iniciar el 2019.

Tot seguit, seguiran viatjant fins el dia 23 d’octubre, amb un concert el dia 14 a la Philharmonie de París (simfonies 6 & 7), quatre concerts els dies 17 i 18 a Hamburg (amb les simfonies 1, 2 i 4, i 6 i 7) i finalment a Linz per interpretar també la 5ª i la 6ª. La interpretació de la 9ª que s’havia de fer al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i també a París, Hamburg, Milano, Torino i Rimini, s’han posposat per a l’any vinent a causa de la situació en la que ens trobem.

El projecte de l’Acadèmia Beethoven 250 ha reunit 65 músics, entre els quals 14 academistes de menys de 33 anys, tots de diferents nacionalitats (Espanya, Itàlia, França, EUA, Hongria, Alemanya, Argentina, Polònia, Japó, Canadà, Suïssa, Taiwan, Portugal, Mèxic i Xile). El 2019 es van dur a terme 4 grans acadèmies (2 de preparació i 2 de perfeccionament) per treballar les Simfonies 1-5 i el resultat s’ha presentat en diversos concerts, s’ha enregistrat i s’ha editat recentment en un triple CD: BEETHOVEN – Révolution Symphonies 1 à 5 (Alia Vox, 2020).

Malgrat la situació de pandèmia que vivim, el treball ha continuat el 2020 i s’han realitzat les dues primeres acadèmies al juliol (simfonies 6 i 7) a Cardona, la tercera acadèmia (Simfonies 8 i 9) del 16 al 21 d’agost (Arc et Senan, França) i ara culminem aquest treball amb la darrera i última acadèmia de perfeccionament a Wroclaw (Polònia). A més, la simfonia 9 reuneix el cor del Narodowe Forum Muzyki i els solistes Sara Gouzy (Soprano), Laila Salome Fischer (Soprano), Minje Lei (Tenor) i Manuel Walser (Baríton).

El projecte té el suport de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri de Cultura de França, de la Diputació de Barcelona, de les fundacions Edmond de Rothschild i Banc de Sabadell, i del l’Institut Ramon Llull, entre d’altres.

 

Concerts Beethoven 2n semestre del 2020:

22 d’agost 2020 La Saline Royale d’Arc-et-Senan, França (6ª i 7ª)

09 d’octubre 2020 Wroclaw, Polònia (9ª)

13 d’octubre 2020 Cracòvia, Polònia (9ª)

14 d’octubre 2020 La Philharmonie de París, França (6ª i 7ª)

17 d’octubre 2020 Hamburg, Alemanya (1ª i 2ª)

17 d’octubre 2020 Hamburg, Alemanya (2ª i 4ª)

18 d’octubre 2020 Hamburg, Alemanya (6ª i 7ª)

18 d’octubre 2020 Hamburg, Alemanya (6ª i 7ª)

21 d’octubre 2020 Linz, Àustria (5ª i 6ª)

De tornada a Barcelona, el 25 d’octubre, Jordi Savall i Le Concert des Nations actuaran al Liceu de Barcelona amb el concert Els Elements i les Fúries (1737-1761) que inclou “Les Élements” de Rebel, la Música Aquàtica de Händel i el Don Giovanni de Gluck.

També cal destacar que el primer àlbum -editat i posat a la venda el passat mes de Juliol-, amb les 5 primeres simfonies BEETHOVEN – Révolution,  Symphonies 1 à 5 (Alia Vox 2020) ha tingut una rebuda extraordinària per tota la premsa internacional, que l’ha considerat “com el millor enregistrament del any Beethoven”.

“Amb aquestes cinc primeres simfonies de Beethoven, Jordi Savall i Le Concert des

Nations s’incorporen en el grup dels millors intèrprets de Beethoven de tots els temps […]

Un es veu obligat a comparar-los amb enregistraments de referència clàssics com els llegendaris cicles simfònics de Beethoven d’Herbert von Karajan, i els resultats de Savall resisteixen la comparació”.

Thomas Michelsen, POLITIKEN (Dan), September 3, 2020

Enllaç a la crítica

“El so de Le concert des Nations és més heterogeni que el que escoltem en altres

cicles d’instruments d’època, com la Orchester Révolutionnaire et Romantique (Gardiner/Archiv) o La Chambre Philharmonique (Krivine / Naïve)”

[..]

“Savall i l’orquestra respecten amb cura les marques dinàmiques i d’articulació de cada partitura. També proporcionen transparència a la polifonia de Beethoven, cosa que ens permet escoltar les meravelloses línies interiors de Beethoven.”

David A. McConnell, THE CLASSIC REVIEW, August 23, 2020

Enllaç a la crítica

“Es tracta d’un enregistrament impressionant, amb una reproducció intensament comunicativa. Per a aquells que no poden tenir prou enregistraments simfònics de Beethoven, aquest és imprescindible. I per a aquells que qüestionen el valor d’un altre cicle simfònic, aquestes interpretacions vitals i reflexives tenen molt a oferir: aporten el volum 2!”.

David A. McConnell, THE CLASSIC REVIEW, August 23, 2020

Enllaç a la crítica

Cim Simfònic

“Jordi Savall i Le Concert des Nations fan sonar les simfonies de Beethoven d’una manera completament nova. Això és música simfònica des de l’esperit de la música de cambra. Fins i tot si la formulació sembla desgastada: aquí això vol dir sentir-ho realment “com per primera vegada”.”

Frank Armbruster, CONCERTI (CH), 20 d’agost 2020

Enllaç a la Crítica

“L’enregistrament de Beethoven de l’any el va fer Jordi Savall amb les simfonies de l’una a la cinc. El fet que Savall mereixi la corona de Beethoven es deu a la seva actitud fonamental. El Beethoven de Savall és fantàstic perquè els mitjans compositius s’exposen sense utilitzar-los. Tot funciona per si mateix. Quatre mesos abans que es tanqui l’any Beethoven, ens arrisquem a una qualificació contundent: aquest àlbum es l’enregistrament Beethoven de l’any ».

Markus Thiel, MERKUR.DE, September 20, 2020

Enllaç a la Crítica

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.